Autocunoaşterea este primul pas în procesul de orientare în carieră. Când ştii ce îţi place să faci, care sunt pasiunile tale, la ce discipline şcolare te descurci cel mai bine sau ce domenii te pasionează, care sunt experienţele tale de succes, înseamnă că te cunoşti suficient de bine ca să poţi vorbi despre cine eşti şi care sunt punctele tale tari. A şti cum reacţionezi, cum te comporţi în diferite situaţii de viaţă de exemplu, când eşti înfuriat, ruşinat, optimist, surprins, timid, extenuat, extaziat, stingherit, este un prim pas spre autocontrol. Toate acestea înseamnă autocunoaştere.
A aduna informaţii despre propria persoană (auto-evaluarea) înseamnă a aduna informaţi despre:

Interese
Valori
Roluri
Deprinderi / Aptitudini
Medii preferate
Nevoi de dezvoltare
Realităţi personale

Pentru a te cunoaşte îți pot fi de folos următoarele exerciţii şi informaţii:

Din momentul în care te cunoști mai bine intervine procesul amplu de a obţine informaţii fie despre: studiile pe care vrei să le urmezi, cariera pe care vrei să o ai, cursuri de perfecţionare, antreprenoriat etc.

În acest pas poți găsi mai multe exerciții care te pot ajuta să iei decizia corectă atât în ceea ce privește următoarea școală, cât și în ceea ce privește următoarea profesie.

Iată câteva fişe de lucru care te-ar putea ajuta în demersul tău de a vedea ce posibilităţi ai.

Decizia de carieră reprezintă procesul care duce la selecția unei alternative de carieră din mulțimea de variante disponibile la un moment dat. În general, decizia de carieră se consideră a fi doar punctul final, de selecție efectivă a alternativei optime, fără a se avea în vedere întregul proces prin care trece o persoană pentru a realiza această alegere.

Conținutul deciziei de carieră: conținutul deciziei se referă la problema efectivă care necesită luarea unei decizii.

Exemple de probleme de cariera:

Alegerea școlii și a profilului de studiu (de exemplu: liceu teoretic real, școala de arte, facultatea de medicina, etc.)
Alegerea unei profesii (inginer, contabil, medic, sofer, profesor.etc)
Alegerea unui anumit traseu educațional (de exemplu: liceu de artă – facultatea de artă și design –masterat design vestimentar);
Alegerea unor modalități de formare a competențelor profesionale (activități de voluntariat, noviciat, etc). Definirea deciziei și identificarea alternativelor Această etapa presupune:
Conștientizarea necesității de a lua o decizie de carieră;
Definirea conținutului deciziei;
Identificarea alternativelor existente pentru decizia dată.
Parcurgând instrumentele de mai jos poți lua decizia cea mai bună pentru tine!

Următoarele informaţii şi exerciţii te pot ajuta în procesul decizional:

Felicitări! Ai reuşit până în acest moment să dai elevilor suficiente momente în care aceştia să reuşescă să se cunoască mai bine. Totodată ei ştiu acum să îşi facă un plan de carieră bine stabilit şi pot lua o decizie în cunştinţă de cauză.

Tot ce rămâne să faci este să îi faci să ACŢIONEZE!

Este important ca elevii dar mai ales absolvenţii să cunoscă cum să îşi caute un loc de muncă. Accesează secţiunea PANIFICAREA CARIEREI unde vei găsi numeroase informaţii despre despre cum şi unde elevii/absolvenţii pot să caute un loc de muncă, îi vei învăţa să facă un CV, o scrisoare de intenţie dar şi să se prezinte la un interviu. Sunt de asemenea multe alte informaţii care, oferite elevilor, îi va ajuta pe aceştia în procesul de angajare.

Dacă doreşti să oferi mai multe informaţii despre ce şcoală să aleagă un elev intră în secţiunea ORIENTARE ŞCOLARĂ ŞI PROFESIONALĂ. Aici vei găsi informaţii despre cum un elev ar trebui să aleagă o şcoală, informaţii despre şcoli – licee şi facultăţi.

Nu uita, dacă ai nevoie de ajutor poți discuta online cu un consilier de carieră care te poate orienta spre alte surse de informare sau spre specialişti în domeniu.