Autocunoaşterea este primul pas în procesul de orientare în carieră. Când ştii ce îţi place să faci, care sunt pasiunile tale, la ce discipline şcolare te descurci cel mai bine sau ce domenii te pasionează, care sunt experienţele tale de succes, înseamnă că te cunoşti suficient de bine ca să poţi vorbi despre cine eşti şi care sunt punctele tale tari. A şti cum reacţionezi, cum te comporţi în diferite situaţii de viaţă de exemplu, când eşti înfuriat, ruşinat, optimist, surprins, timid, extenuat, extaziat, stingherit, este un prim pas spre autocontrol. Toate acestea înseamnă autocunoaştere.

Ajută-ți copilul să se cunoască mai bine. Folosește instrumentele din această secțiune.

Și nu uita: poți apela, inclusiv online, la ajutorul unui consilier.

Pentru a-l ajuta să se cunoască, îți pot fi de folos următoarele exerciții şi informaţii:

Din momentul în care copilul tău se cunoaște mai bine intervine procesul amplu de a obţine informaţii: despre studiile pe care ar vrea să le urmeze, ce carieră vrea să o aibă, cursuri de perfecţionare, antreprenoriat etc.

În acest pas poți găsi mai multe exerciții care îl pot ajuta să ia decizia corectă atât în ceea ce privește următoarea școală, cât și în ceea ce privește următoarea profesie.

Îți poți ajuta copilul să stea de vorbă specialiști din diverse domenii, din rândul prietenilor și cunoștințelor tale, mai ales când se află în fața unor decizii importante, cum ar fi: ce facultate să aleagă. A vorbi cu cineva care lucrează în domeniul în care își dorește să aibă o carieră copilul tău poate fi o bună modalitate de a se lămuri dacă asta e ceea ce își dorește cu adevărat.

Iată câteva fişe de lucru care l-ar putea ajuta pe copilul tău în demersul de a identifica posibilitățile pe care le are.

Puteți sta de vorbă online cu un consilier, sau, puteți trimite o solicitare utilizând secțiunea Contact, prin care ne puteți solicita sprijinul în domeniul orientării și consilierii profesionale.

Decizia de carieră reprezintă procesul care duce la selecția unei alternative de carieră din mulțimea de variante disponibile la un moment dat. În general, decizia de carieră se consideră a fi doar punctul final, de selecție efectivă a alternativei optime, fără a se avea în vedere întregul proces prin care trece o persoană pentru a realiza această alegere.

Când îți ajuți copilul să își aleagă o carieră trebuie să ai în vedere de fapt, următoarele alegeri:

  • Alegerea școlii și a profilului de studiu (de exemplu: liceu teoretic real, școala de arte, facultatea de medicină, etc.)
  • Alegerea unei profesii (inginer, contabil, medic, sofer, profesor.etc)
  • Alegerea unui anumit traseu educațional (de exemplu: liceu de artă – facultatea de artă și design –masterat design vestimentar);
  • Alegerea unor modalități de formare a competențelor profesionale (activități de voluntariat, noviciat, etc).

Parcurgând instrumentele de mai jos îți poți ajuta copilul să ia decizia cea mai bună pentru el!

Următoarele informaţii și exerciții îl pot ajuta în procesul decizional. Dacă totuși este greu să ajungeți la o decizie potrivită, nu ezitați să apelați la ajutorul unui consilier, utilizând formularul de contact sau direct, pe platformă.

Felicitări! Ai reuşit până în acest moment să dai copilului tău suficiente momente în care acestă să reuşescă să se cunoască mai bine. Dacă și-a conturat un plan de carieră (știai că una din tehnicile cele mai puternice de auto-influențare este să îți asumi în scris, în fața altora un angajament?) şi a luat o decizie în cunoştinţă de cauză, tot ce i-a mai rămas de făcut este să ACŢIONEZE!

Este important ca viitorii absolvenţi să cunoscă cum să îşi caute un loc de muncă. Accesează secţiunea PANIFICAREA CARIEREI unde vei găsi numeroase informaţii despre despre cum şi unde elevii/absolvenţii pot să caute un loc de muncă, cum să își facă un CV, o scrisoare de intenţie dar şi să se prezinte la un interviu. Sunt de asemenea multe alte informaţii care, oferite copilului tău, îl va ajuta pe acestia în procesul de angajare.

Dacă doreşti să oferi mai multe informaţii despre ce şcoală să aleagă un elev intră în secţiunea ORIENTARE ŞCOLARĂ ŞI PROFESIONALĂ. Aici vei găsi informaţii despre cum un elev ar trebui să aleagă o şcoală, informaţii despre şcoli – licee şi facultăţi.

Nu uita, dacă ai nevoie de ajutor poți discuta online cu un consilier de carieră care te poate orienta spre alte surse de informare sau spre specialişti în domeniu.