Explica elevilor sau stundeţilor/ copiilor sau tinerilor care vin la tine pentru ajutor că primul pas este autocunoaşterea.

Este important pentru ei să se descopere, să ştie ce le face plăcere şi ce nu. De asemenea este important pentru ei să descopere care sunt acele atribute individuale, care te diferentiaza de ceilalti (acelea care te fac sa fii mandru de tine sau acelea pe care le apreciaza prietenii tai la tine).

Este bine să le spui elevilor că atunci cand se cunosc, când stiu cine sunt şi la ce sunt buni, vor avea o atitudine mai încrezătoare şi că acest lucru se va vedea.

Pentru ca elevii/tinerii să se cunoască mai bine, poţi folosi următoarele exerciţii şi informaţii pe care să le oferi elevilor tăi:

Odată ce o persoană îşi cunoaşte propria persoană poate trece la nivelul de a căuta informaţii despre ceea ce consideră că i s-ar potrivi în ceea ce priveşte studiile viitoare, cariera etc.

Aici vei găsi instrumente, informaţii, fişe de lucru pe care le poţi oferi elevilor în procesul de căutare de informaţii astfel încât decizia pe care urmează să o ia să fie una informată şi asumată.

Iată câteva fişe de lucru care te-ar putea ajuta în demersul tău de a arăta elevilor/tinerilor ce posibilităţi au.

Decizia de carieră reprezintă procesul care duce la selecția unei alternative de carieră din mulțimea de variante disponibile la un moment dat. În general, decizia de carieră se consideră a fi doar punctul final, de selecție efectivă a alternativei optime, fără a se avea în vedere întregul proces prin care trece o persoană pentru a realiza această alegere.

Conținutul deciziei de carieră: conținutul deciziei se referă la problema efectivă care necesită luarea unei decizii.

Exemple de probleme de cariera:

Alegerea școlii și a profilului de studiu (de exemplu: liceu teoretic real, școala de arte, facultatea de medicina, etc.)
Alegerea unei profesii (inginer, contabil, medic, sofer, profesor.etc)
Alegerea unui anumit traseu educațional (de exemplu: liceu de artă – facultatea de artă și design –masterat design vestimentar);
Alegerea unor modalități de formare a competențelor profesionale (activități de voluntariat, noviciat, etc). Definirea deciziei și identificarea alternativelor Această etapa presupune:
Conștientizarea necesității de a lua o decizie de carieră;
Definirea conținutului deciziei;
Identificarea alternativelor existente pentru decizia dată.
Parcurgând instrumentele de mai jos poți lua decizia cea mai bună pentru tine!

Următoarele informaţii şi exerciţii te pot ajuta în procesul decizional:

Felicitări! Ai reuşit până în acest moment să dai elevilor suficiente momente în care aceştia să reuşescă să se cunoască mai bine. Totodată ei ştiu acum să îşi facă un plan de carieră bine stabilit şi pot lua o decizie în cunştinţă de cauză.

Tot ce rămâne să faci este să îi faci să ACŢIONEZE!

Este important ca elevii dar mai ales absolvenţii să cunoscă cum să îşi caute un loc de muncă. Accesează secţiunea PANIFICAREA CARIEREI unde vei găsi numeroase informaţii despre despre cum şi unde elevii/absolvenţii pot să caute un loc de muncă, îi vei învăţa să facă un CV, o scrisoare de intenţie dar şi să se prezinte la un interviu. Sunt de asemenea multe alte informaţii care, oferite elevilor, îi va ajuta pe aceştia în procesul de angajare.

Dacă doreşti să oferi mai multe informaţii despre ce şcoală să aleagă un elev intră în secţiunea ORIENTARE ŞCOLARĂ ŞI PROFESIONALĂ. Aici vei găsi informaţii despre cum un elev ar trebui să aleagă o şcoală, informaţii despre şcoli – licee şi facultăţi.

Nu uita, dacă ai nevoie de ajutor poți discuta online cu un consilier de carieră care te poate orienta spre alte surse de informare sau spre specialişti în domeniu.