CHESTIONAR INTELIGENŢE MULTIPLE
CONSEMNUL PROBEI:
Acest chestionar te va ajuta să identifici ce tip de inteligență / inteligențe predomină în cazul tău. Chestionarul este bazat pe teoria lui Howard Gardner care susține că există mai multe tipuri de inteligență decât cele pe care se pune accent în mod normal, în educație.
Mai jos ai o listă cu exemple de activități din viața de zi cu zi (la școală sau acasă). Te rugăm să le citești pe rând și:
dacă practici activitatea respectivă, dacă afirmația pe care o citește este adevărată pentru tine, vei da nota 1;
dacă nu practici activitatea respectivă, dacă afirmația pe care o citește nu este adevărată pentru tine, vei da nota 0.
CHESTIONAR INTELIGENŢE MULTIPLE
Quiz Summary
0 of 70 questions completed
Questions:
Information
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading…
You must sign in or sign up to start the quiz.
You must first complete the following:
Results
Results
Your time:
Time has elapsed
Categories
- INTELIGENŢA INTERPERSONALĂ 0%
- INTELIGENŢA INTRAPERSONALĂ 0%
- INTELIGENŢA KINESTEZICĂ 0%
- INTELIGENŢA LOGICO – MATEMATICĂ 0%
- INTELIGENŢA MUZICALĂ 0%
- INTELIGENŢA VERBALĂ 0%
- INTELIGENŢA VIZUAL – SPAŢIALĂ 0%
-
Interpretarea rezultatelor:
Se aleg primele 3 tipuri de inteligențe (cu cele mai mari 3 scoruri) și descrierea lor este inclusă în profilul psihologic.
DESCRIEREA TIPURILOR DE INTELIGENȚĂ
- INTELIGENŢA VERBALĂ
Reprezintă abilitatea de a utiliza cuvintele și limbajul (atât cel scris, cât și cel vorbit) – pentru a reține, interpreta și explica idei și informații și pentru atingerea scopurilor propuse. Implică, de asemenea, o sensibilitate deosebită în ceea ce privește limbajul și o ușurință de a învăța noi limbi străine.
Persoanele care posedă un nivel ridicat al inteligenței verbale înțeleg relația dintre conținutul comunicării și sensul acesteia și se pot exprima cu ușurință retoric sau poetic.
Abilități asociate: a scrie un set de instrucțiuni; a vorbi liber pe un subiect dat; a edita un text; a scrie un discurs; a comenta asupra unui eveniment, a citi, a scrie, a memora cuvinte sau expresii.
Aceste persoane învață cel mai bine citind, luând notițe, participând la ore sau dezbătând ceea ce tocmai au aflat nou
Profesioniştii care se bazează pe acest tip de inteligenţă în munca lor sunt trainerii, profesorii, editorii, scriitorii, lingviștii, consultanții în relațiile publice, dar și avocații, jurnaliștii, speakerii, consultanții media, prezentatorii radio și TV, cei care dublează vocile actorilor în producțiile cinematografice.
- INTELIGENŢA LOGICO-MATEMATICĂ
Reprezintă abilitatea de a face raţionamente şi de a calcula, de a gândi într-o manieră logică şi sistematică. Constă în abilitatea de a analiza problemele într-o manieră logică, de a face operații matematice cu ușurință și de a investiga diverse subiecte în mod științific.
Aceste persoane gândesc în concepte logice, în pattern-uri numerice. Sunt foarte curioase, le place să experimenteze și învață cel mai bine adresând întrebări și făcând scheme și schițe.
Deși se presupune adesea că persoanele care au un nivel ridicat al inteligenței logico-matematice excelează în matematică, șah, programare sau alte activități logice sau numerice, de fapt acest tip de inteligență are o mai mare legătură cu abilitățile de raționament științific, de recunoaștere a patternurilor abstracte, cu o gândire de tip științific, precum și cu abilitatea de a face calcule complexe.
Corelează puternic cu conceptul tradițional de “inteligență”.
Profesioniştii care se bazează pe această inteligenţă în munca lor sunt IT-știi, programatorii, inginerii, oamenii de ştiinţă, economiştii, cercetătorii, contabilii, matematicienii, detectivii şi cei din sistemul juridic.
III. INTELIGENŢA ViZUO-SPAŢIALĂ
Este abilitatea de a gândi în imagini, de a vizualiza un rezultat viitor al unei acţiuni. Poţi „vedea cu ochii minţii”. Foloseşti acest tip de inteligenţă când desenezi, conduci, navighezi sau îţi alegi direcţia.
Aceste persoane gândesc în imagini și învață cel mai bine dacă își creează imagini vizuale puternice pentru a reține informații noi, dacă folosesc hărți sau grafice, dacă folosesc imagini sau filmulețe în procesul de învățare.
Alte abilități implicate: înțelegerea graficelor și hărților, un bun simț de orientare, construirea cu ușurință a puzzle-urilor, a crea cu ușurință metafore și analogii vizuale (posibil cu ajutorul artelor vizuale), manipularea imaginilor, designul de obiecte, interpretarea cu ușurință a imaginilor, sketching-ul sau pictatul.
Profesioniştii care se bazează pe această inteligenţă în munca lor sunt arhitecţii, sculptorii, marinarii, fotografii, artiștii vizuali, mecanicii, inventatorii şi cei care fac planuri strategice.
- INTELIGENŢA INTERPERSONALĂ
Estea abilitatea de a-I înțelege pe ceilalți și de a relaționa cu ei. Oamenii care au un nivel ridicat al inteligenței interpersonale tind să fie extrovertiți, caracterizați de o sensibilitate crescută la sentimentele celorlalți, la schimbările lor de dispoziție și motivațiile lor și au bune abilități de lucru în echipă. Pot comunica eficient și empatiza cu ușurință cu ceilalți. pot fi atât lideri, cât și membri ai echipei. În echipele în care lucrează, încearcă să rezolve conflictele și să încurajeze cooperarea. Pot folosi atât limbajul verbal (cuvintele, întrebările), cât și limbajul nonverbal (contactul vizual, limbajul corpului) pentru a deschide canale de comunicare cu ceilalți.
Acest tip de persoane învață cel mai bine lucrând împreună cu alții și de obicei le plac discuțiile și dezbaterile.
Profesioniştii care se bazează pe această inteligenţă în munca lor sunt: consilierii, coachii, profesioniști din învățământ, lucrătorii sociali, specialiștii în vânzări, politicienii, managerii.
- INTELIGENȚA INTRAPERSONALĂ
Reprezintă măsura în care o persoană poate realiza un proces profund de autocunoaștere.
Include abilitatea de autoanaliză și autoreflecție; abilitatea unei persoane de a-și trece în revistă realizările, reacțiile avute în diferite situații, propriile emoții și comportamente. Oamenii cu o inteligență intrapersonală pronunțată sunt intuitivi și, de regulă, introverți.
De asemenea, inteligența intrapersonală se leagă de abilitatea de a-ți fixa scopuri și de a face planuri.
Aceste persoane învață cel mai ușor singure. Învață cu atât mai ușor cu cât sunt capabilisă-și găsească o motivație mai profundă pentru învățare.
Profesioniştii care se bazează pe această inteligenţă în munca lor sunt: psihologii, filosofii, teologii, scriitorii și persoanele care creează noi curente de gândire în domeniile lor. Sunt, în general, profesioniști cărora le place să lucreze singuri.
- INTELIGENŢA KINESTEZICĂ
Reprezintă abilitatea de a-ţi folosi corpul cu uşurinţă pentru a crea diverse lucruri, pentru a exprima emoţii şi sentimente sau pentru a rezolva diferite sarcini. Acest tip de inteligență presupune și simțul timpului (sincronizarea), precum și o deosebită unitate minte-corp.
Persoanele care posedă acest tip de inteligență învață cel mai bine dacă se mișcă în timp ce experimentează, gândesc sau citesc.
Profesioniştii care se bazează pe această inteligenţă în munca lor sunt: atleţii, dansatorii, actorii, artiştii. Este de asemenea necesară chirurgilor, creatorilor de obiecte artizanale și celor care lucrează în construcţii.
VII. INTELIGENŢA MUZICALĂ / RITMICĂ
Reprezintă abilitatea de a compune muzică, de a cânta bine, de a înţelege şi aprecia muzica, de a ţine ritmul. Se bazează pe recunoaşterea paternurilor sonore, inclusiv a unor sunete din mediul înconjurător, precum şi pe sensibilitatea la ritmuri şi „bătăi” – muzicale. Este activată de către rezonanţa sau efectul vibraţional al muzicii şi ritmului – asupra creierului, inclusiv ritmuri ale vocii umane, sunete din natură, instrumente muzicale.
Aceste persoane gândesc în sunete, ritmuri și pattern-uri sonore. Pot învăța citind cu voce tare sau cu fundal muzical.
Alte abilităţi implicate: aprecierea structurii muzicii; faptul că posedă „scheme mentale” pentru detectarea muzicii.
Profesioniştii care se bazează pe această inteligenţă în munca lor sunt: muzicienii, DJ-ii, cântăreții, compozitorii, specialiștii care aleg coloana sonoră pentru filme sau piese de teatru, etc..
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- Current
- Review
- Answered
- Correct
- Incorrect
-
Question 1 of 70
1. Question
Practic cu regularitate cel puţin un sport sau o activitate fizică
-
Question 2 of 70
2. Question
Petrec adesea timp singur meditând, reflectând sau punându-mi întrebări despre problemele importante ale vieţii.
-
Question 3 of 70
3. Question
Am o voce plăcută, melodioasă.
-
Question 4 of 70
4. Question
Mi-e greu să stau locului o perioadă mai lungă de timp.
-
Question 5 of 70
5. Question
Sunt genul de persoană la care ceilalţi (colegi de lucru sau prieteni) vin pentru sfaturi.
-
Question 6 of 70
6. Question
Fac cu uşurinţă calcule matematice în minte.
-
Question 7 of 70
7. Question
Când închid ochii, văd adesea imagini vizuale clare.
-
Question 8 of 70
8. Question
Prefer sporturile de echipă (badminton, volei, fotbal) celor individuale ca înotul sau jogging-ul.
-
Question 9 of 70
9. Question
Am participat la şedinţe de consiliere individuală sau la seminarii de dezvoltare personală pentru a afla mai multe despre mine.
-
Question 10 of 70
10. Question
Matematica şi fizica au fost printre disciplinele mele preferate la şcoală.
-
Question 11 of 70
11. Question
Pot să-mi dau seama când cineva cântă fals.
-
Question 12 of 70
12. Question
Îmi place să lucrez cu mâinile, implicându-mă în activităţi practice precum: cusut, sculptat, cioplit, construirea de modele.
-
Question 13 of 70
13. Question
Atunci când întâmpin o problemă este mai probabil să apelez la alţii pentru ajutor decât să încerc să o rezolv de unul singur.
-
Question 14 of 70
14. Question
Sunt capabil să fac faţă opoziţiilor întâlnite fără să dau înapoi.
-
Question 15 of 70
15. Question
Am cel puţin trei prieteni apropiaţi.
-
Question 16 of 70
16. Question
Îmi place să joc jocuri de perspicacitate şi să rezolv probleme de logică.
-
Question 17 of 70
17. Question
Ascult cu plăcere muzică ori de câte ori am ocazia.
-
Question 18 of 70
18. Question
Cărţile sunt foarte importante pentru mine.
-
Question 19 of 70
19. Question
Am cel puţin un hobby sau un interes personal pe care îl păstrez numai pentru mine.
-
Question 20 of 70
20. Question
Îmi place să imaginez tot felul de experimente de tipul „Ce-ar fi dacă…” (De ex.: ce-ar fi dacă aş dubla cantitatea de apă pe care o dau câinelui meu în fiecare zi?).
-
Question 21 of 70
21. Question
Cele mai bune idei îmi vin adesea când mă plimb, alerg sau sunt implicat într-o altă formă de activitate fizică.
-
Question 22 of 70
22. Question
Prefer jocurile de societate (gen Monopoly sau Bridge) celor individuale (gen jocuri video, solitaire).
-
Question 23 of 70
23. Question
Am în viaţă câteva obiective importante la care mă gândesc frecvent.
-
Question 24 of 70
24. Question
Aud cuvintele în mintea mea înainte să le citesc, pronunţ sau scriu.
-
Question 25 of 70
25. Question
Sunt sensibil la culori.
-
Question 26 of 70
26. Question
Cânt la un instrument muzical.
-
Question 27 of 70
27. Question
Îmi place adesea să-mi petrec timpul în aer liber.
-
Question 28 of 70
28. Question
Am o viziune realistă asupra punctelor mele tari şi slabe (bazată pe informaţii din diferite surse).
-
Question 29 of 70
29. Question
Mintea mea caută modele, regularităţi şi secvenţe logice în ceea ce priveşte lucrurile din jurul meu şi întâmplările prin care trec.
-
Question 30 of 70
30. Question
Mă interesează noile descoperiri în domeniul ştiinţei.
-
Question 31 of 70
31. Question
Viaţa mea ar fi mai săracă dacă nu ar exista muzică în ea.
-
Question 32 of 70
32. Question
Folosesc frecvent gesturi sau alte forme de limbaj nonverbal în conversaţia cu alte persoane.
-
Question 33 of 70
33. Question
Îmi place provocarea de a învăţa ceva nou o altă persoană sau un grup.
-
Question 34 of 70
34. Question
Cred că aproape orice are o explicaţie logică.
-
Question 35 of 70
35. Question
Limba română, ştiinţele sociale şi istoria sunt mai uşoare pentru mine decât matematica sau fizica.
-
Question 36 of 70
36. Question
Mă surprind uneori fredonând o melodie în timp ce fac altceva.
-
Question 37 of 70
37. Question
Am nevoie să ating lucrurile pentru a învăţa mai multe despre ele.
-
Question 38 of 70
38. Question
Conversaţia mea include referiri frecvente la ceea ce am auzit sau citit.
-
Question 39 of 70
39. Question
Folosesc adesea o cameră foto sau video pentru a înregistra ceea ce văd în jurul meu.
-
Question 40 of 70
40. Question
Gândesc adesea în concepte abstracte, nu în imagini.
-
Question 41 of 70
41. Question
M-aş descrie ca o persoană cu o bună coordonare manuală.
-
Question 42 of 70
42. Question
Prefer să petrec un week-end într-o cabană izolată în pădure decât într-o staţiune aglomerată.
-
Question 43 of 70
43. Question
Mi-e uşor să ţin ritmul unei piese muzicale auzite.
-
Question 44 of 70
44. Question
Am mai mult de câştigat din ceea ce aud la radio decât din ceea ce văd la TV / DVD.
-
Question 45 of 70
45. Question
Îmi place să construiesc puzzle-uri.
-
Question 46 of 70
46. Question
Mă consider un lider, sau cel puţin alţii m-au numit astfel.
-
Question 47 of 70
47. Question
Cunosc ritmul multor piese muzicale diferite.
-
Question 48 of 70
48. Question
Îmi place să joc jocuri ce includ cuvinte (integrame, scrabble, cuvinte încrucişate, etc.).
-
Question 49 of 70
49. Question
Îmi place să înțeleg logica din ceea ce fac oamenii din jurul meu (acasă sau la școală).
-
Question 50 of 70
50. Question
Am vise interesante şi clare în timpul nopţii.
-
Question 51 of 70
51. Question
Mă simt confortabil în mijlocul oamenilor.
-
Question 52 of 70
52. Question
Îmi place să mă distrez pe mine sau pe alţii cu ghicitori, rime, sau sintagme greu de pronunţat.
-
Question 53 of 70
53. Question
Mă consider o persoană independentă, cu o voinţă puternică.
-
Question 54 of 70
54. Question
În general, mă orientez repede într-un loc necunoscut.
-
Question 55 of 70
55. Question
Am nevoie să practic o deprindere nouă mai degrabă decât doar să citesc despre ea sau să privesc cum o practică alţii.
-
Question 56 of 70
56. Question
Dacă aud o piesă muzicală o dată sau de două ori, o pot reproduce cu destulă acurateţe.
-
Question 57 of 70
57. Question
Îmi place să mă implic în activităţile sociale ce au legătură cu școala mea sau cu grupurile pe care le cunosc.
-
Question 58 of 70
58. Question
Uneori ceilalţi trebuie să mă oprească şi să mă roage să explic sensul unora dintre termenii pe care îi folosesc.
-
Question 59 of 70
59. Question
Îmi place să desenez sau să fac schiţe, caricaturi.
-
Question 60 of 70
60. Question
Îmi plac căţărările sau alte activităţi fizice, provocatoare.
-
Question 61 of 70
61. Question
Mă simt mai confortabil când lucrurile au fost măsurate, categorizate, sau analizate într-un fel sau altul.
-
Question 62 of 70
62. Question
La şcoală, geometria era pentru mine mai uşoară decât algebra.
-
Question 63 of 70
63. Question
Recent am scris ceva de care sunt mândru sau care mi-a adus recunoaşterea altora.
-
Question 64 of 70
64. Question
Îmi pot imagina cu uşurinţă cum arată un obiect privit de pe partea cealaltă sau din profil.
-
Question 65 of 70
65. Question
Ţin un jurnal pentru a nota evenimentele care mi se întâmplă sau stările prin care trec.
-
Question 66 of 70
66. Question
Prefer să-mi petrec seara la o petrecere cu prietenii decât singur acasă.
-
Question 67 of 70
67. Question
Prefer să citesc un material dacă are multe ilustraţii decât dacă este format numai din text.
-
Question 68 of 70
68. Question
Când învăţ ceva nou, adesea fredonez o melodie sau bat ritmul cu degetele.
-
Question 69 of 70
69. Question
Am afacerea mea sau cel puţin mă gândesc serios să fac acest lucru în viitor.
-
Question 70 of 70
70. Question
Am fost (sau sunt în prezent) înscris la un club / opțional / activitate extrașcolară legată de domeniul științei (Știință și tehnică, Matematica distractivă, Micii exploratori, etc.)